A WordPress weboldalak előnye

Az, hogy WordPress weboldalakban érdemes-e gondolkodni, az attól függ, hogy mire van szükséged. Igyekszem korrekten az előnyökről és hátrányokról is írni, hogy a legjobb döntést hozhasd meg, ha WordPress honlapban gondolkozol.

Ezt mindenképpen gondold végig, mert pár perc alatt képbe kerülsz és ha ezekről nem tudsz, akkor lehet, hogy rossz alapokra építed fel a házad és amikor majd hozzá akarsz építeni, rájössz, hogy új weboldalt kell csinálod, mert kiderül, hogy amiért fizettél az nem tudja azt, amit szeretnél/szerettél volna megvalósítani.

Eleinte csak egyedi fejlesztésű honlapok voltak

Anno domini a honlapok úgy készültek el, hogy a grafikus megtervezte, site-builder ez alapján összerakta, a webfejlesztő pedig a különféle működéshez szükséges funkciókat beletette. És voila, kész lett a website.

Ez szuper volt, de időigényes és drága. …mert mindig nagyjából 0-ról fel kellett építeni. Aztán ez is fejlődött tovább és nyílt forráskód állt rendelkezésre.

Mit jelent ez? Mindenki számára nyíltan, elérhetővé váltak a kódsorok, amiket bárki tovább fejleszthet (bármit építhet belőle). Így nem kell mindent a 0-ról kezdeni. Ráadásul ingyenesen elérhető maga a motor és a kiegészítők egy része.

Ekkor jelentek meg ezek a megoldások, amit Joomla vagy Drupal rendszernek hívunk. Majd megszülettek a a WordPress oldalak, ami a legnépszerűbb lett ezek közül és tartja is ezt a szintet. A világon a legtöbb honlap WordPress-szel készül, például hazánkban nagy hírportálok, TV2, de a Fehér Ház, BBC, Wall Street Journal, Harvard Egyetem  is ezt a motort használja.

 

 Mi a WordPress előnye?

Egy újabb technológia, amit folyamatosan, a leggyorsabban fejlesztenek. Gyorsan lehet vele dolgozni, bővíteni. A WordPress weboldalak lehetnek blog oldalak, vagy bemutatkozó honlapként is működhetnek, de céges oldalként, vagy webshopként is tökéletesen megállják a helyüket.

Ezek közül a funkciók közül bármelyiket választhatod. Akár többet vagy mindegyiket egyszerre. Mivel nem kell 0-ról leprogramozni a honlapot, webshopot, így gyorsabban és költségkímélőbb módon lehet vele dolgozni.

Számtalan magyar, angol és egyéb nyelvű leírás, fórum, videó van hozzá, így könnyen megtanulhatod kezelni, ha valamit a honlapon megváltoztatnál, de akár te magad is felépítheted az oldaladat.

A SEO legfontosabb technikai elemei is megtalálhatóak rajta, így nem kell azokat külön lefejleszteni.

A WordPress oldal motorján kívül szükség van grafikai sablonra. Vannak ingyenesek és vannak fizetősek, amiért egyszer, vagy rendszeresen kell fizetni, melyeket folyamatosan fejlesztenek. Nyilván nem várható el, hogy valaki az élete végéig dolgozzon ingyen.

Segítséget is adnak neked. Ha pedig szükséged van egy funkcióra, akkor sok száz úgynevezett bővítményt (plugin) tudsz bekapcsolni ingyenesen. Ezen kívül vannak fizetős pluginok is.

Ez azért szuper, mert nem kell azért fizetned egy webfejlesztőnek, programozónak, hogy elkészítse neked az adott funkciót. Sőt, a WordPress honlapok admin felülettel is rendelkeznek, így nem vagy kiszolgáltatva a webmesterednek, hiszen te is hozzáférsz az oldaladhoz és bármikor más céghez is átviheted a honlapodat, webshopodat. Az egyedi fejlesztésű honlapot nem szeretik mások átvenni, mert mire kiismeri a webprogramozó, inkább már újat készít neked és lehet, hogy sok hibát fog találni a régi verzióban. Ráadásul az ügyfél őt fogja hibáztatni, ha a csontváz kiesik a honlapból, amiről nem is az új fejlesztő tehet.

Összefoglalva, a WordPress a legnépszerűbb a világon, gyorsan és olcsóbban lehet vele dolgozni, nagyon sok szakember szívesen használja. Van hozzá admin felület, így te is szerkesztheted. Sok díjmentes bővítmény van hozzá és egyéb funkció, amit nem kell külön elkészítenie a weblapfejlesztődnek.

Mi a WordPress hátránya?

Mindennek van előnye és hátránya is. A WordPress weboldalak egyik hátránya, hogy mivel a legnépszerűbb megoldás és nyílt forráskódú, értsd beláthatsz a motorház alá, ezért szeretik feltörni.

Mióta az online térben folyamatosan nő a forgalom, minden informatikával kapcsolatos eszköz érintett ebben. A feltörést ne úgy képzeld el, hogy kiszemelik a weblapodat és feltörik, bár komolyabb forgalmú multik honlapjánál ez is megtörténhet. Hanem programokat írnak, ami folyamatosan próbálja feltörni a weblapot és nemcsak az admin belépésen keresztül. Nincs olyan más, motorral rendelkező honlap sem, amit ne lehetne feltörni, ahogy bármilyen autót el lehet lopni, illetve van amit könnyebb, ha nincs benne védelem. A jó hír, hogy erre is vannak védelmi bővítmények és biztonsági mentéseket visszaállíthatunk bármikor.

A másik hátránya lehet a WordPressnek, hogy mivel folyamatosan fejlesztik elég sokan, ezért nem tudnak egymással egyeztetni és összeakadhatnak egymással a pluginok és a WordPress magja. Ez frissítésnél is megtörténhet. Ez a probléma más, például applikációknál, operációs rendszerrel is előfordulhat.

Ha van egy megbízható WordPress webfejlesztőd, akkor ő figyelni fog erre és megtalálja mindig a megoldást. Nyilván munka van vele, de a dolgok folyamatosan változnak, főleg az informatika világában.

Ha túl sok bővítményt teszünk fel, illetve nem megfelelő grafikai sablont és hoszting céget választunk hozzá, akkor belassulhat a honlap. Ugyanis a honlapon kódsorok vannak (forráskód) és a böngésződ azt olvassa be. Ha komplikáltan hosszú sorokban van megírva a kódsor, ami a honlapod megjelenéséért felel, akkor belassulhat az oldal.

Szerencsére sok száz plugin és mintaoldal van, és ha ez fő szempont, akkor ki lehet választani a legmegfelelőbbet, ami kevesebb kódsort tartalmaz. A pluginokat pedig helyettesíteni tudja egy harcedzett WordPress programozó úgy is, hogy nem nagyon használ belőlük egyet sem, hanem helyettük beleprogramozza az adott funkciót egyszerűbb formában.

Ráadásul a Time Magazin, Forbes is megfelelő gyorsasággal működik, pedig elég terjedelmes tartalom van rajta, ráadásul sokan is látogatják ezeket az oldalakat.

A WordPress nem túl egyedi kinézetű és sablonos megjelenésének problémája. Ez is fel szokott merülni, de ez azért butaság, mert nem hiszem, hogy bárki meg tudja mondani, hogy x oldal WordPress oldal-e vagy sem (ránézésre) úgy, hogy nem néz bele a forráskódba. Akkor miért lenne sablonos a többi honlaphoz képest, ha észre sem lehet venni a különbséget?

A kinézet ráadásul grafikai sablon kérdése, amik közül van előre legyártott is. Ez valóban lehet sablonos, ha mindenki ugyanazt használja, ugyanazzal a szöveggel, képpel, valószínűleg ez okozza a félreértést… bár ezekből több ezer van.

De van lehetőség arra, hogy a pontos igényeidnek megfelelően a grafikus teljesen egyedi, különleges honlapot tervezzen neked, amiből nincs másik  az interneten.

Sőt, ha csak nagy vonalakban van meg az elképzelésed a WordPress weblap megjelenése kapcsán, az sem gond, mert a grafikus több tervet fog elkészíteni számodra és ezek közül kiválaszthatod a legmegfelelőbbet, ami legjobban tetszik neked. Ezek addig korrigálhatóak, amíg lelkesen azt nem mondod, hogy: „Ez az! Ez kell!”

A harmadik megoldás pedig az, hogy előre elkészített grafikai sablonok közül válogatsz (mintaoldalak), melynek a tartalma (képek, szöveg), sorrendje, funkciója úgyis meg fog változni, így nem igazán lehet többnyire az eredeti sablonra ráismerni a végén. Mégis rendelkezik egységes, profi arculattal.

A WordPress tehát egy alapmotor, természetesen grafikus segítségével bármilyen honlapot lehet vele tervezni. Sőt, lehet teljesen egyedi fejlesztésű oldalad is a WordPress alapmotort felhasználva.

A WordPress honlapot folyamatosan frissíteni kell. Ez nagyjából minden honlapra igaz, hogy folyamatosan egy kerthez hasonlóan karban kell tartanod. Frissítened kell nemcsak a tartalmi részt, hanem a keretrendszert, grafikai sablont és a pluginokat. És nem árt rendszeresen ellenőrizni, hogy nem törték-e fel az oldalt.

 

Milyen megoldás kerülhet még szóba weboldal webshopkészítés kapcsán? 

WordPress esetén a WooCommerce segítségével könnyedén lehet webshopot készíteni. De vannak bérelhető webáruházak is.  Havonta kell érte fizetni, de cserébe nem kell egy nagyobb egyszeri költséget kifizetned. Emellett nem nyúlhat bele akárki a fejlesztésbe, így jobban ügyelnek a kompatibilitásra. Ilyenkor nem tudod átvinni a honlapodat máshova, így függsz az adott cégtől.

Ezért az árakat is kénytelen vagy elfogadni. És ha nincs olyan funkció, amit szeretnél, akkor így jártál… Bár többnyire, idővel bővítik a funkciók palettáját. Rövid távon azonban jó megoldás lehet, ha csak próbálkozol elindítani egy vállalkozást vagy rövid távra szánod, nem vagy még biztos benne… Ha azonban több évben gondolkozol, akkor érdemes hosszú távon szabadon a saját magad ura lenni és általad bérelt tárhelyeden felépíteni a saját honlapodat.

Összefoglalás

Ha hosszú távon gondolkodva, szeretnél független lenni nem függni senkitől sem és nem egy speciális szoftvert szeretnél létrehozni, például egy online számlázó szoftvert, akkor a WordPress weblap jó megoldás lehet a számodra.

Keresztes Attila

Keresztes Attila

WeblapSuszter

Több, mint 10 éve kimondottan WordPress-re specializálódtunk. Nem működik WordPress weblapod, webshopod? Vírusmentesítésre, karbantartásra vagy továbbfejlesztésre van szükséged? Esetleg új, prémium minőségű honlapot szeretnél, amire büszke lehetsz és kiemel a konkurencia közül? Keress bátran és mondd el mit szeretnél pontosan.

WordPress fejlesztése, javítása, redizájnolása

WordPress fejlesztése, javítása, redizájnolása

WordPress fejlesztése, javítása, redizájnolása Új funkciókra van szükséged vagy a régiek nem megfelelően működnek? Szeretnéd újjávarázsolni WordPress weblapod kinézetét is? Nem tudod milyen lehetőségeid vannak pontosan? Mit érdemes kiválasztanod, hogy hosszú távon jó...

bővebben
WordPress weboldal karbantartása

WordPress weboldal karbantartása

WordPress weboldal karbantartása Tökéletesen működő WordPress honlapra van szükséged? Ha komoly vállalkozásban gondolkodunk, akkor nem szabad hagynunk, hogy a fókuszunkat, időnket, energiánkat az vigye el, hogy folyton a weblappal kapcsolatos hibákat javítsuk,...

bővebben
Prémium weboldal kontra hagyományos

Prémium weboldal kontra hagyományos

Prémium weboldal kontra hagyományosMelyik honlapra van szükséged inkább? Helyzetfüggő. Ha például webshopban egy általános terméket árulsz, amiből sok ezer van a piacon és csupán az árban különböznek egymástól a termékek... Ez esetben nem gondolom, hogy számottevő...

bővebben