Oldal kiválasztása

Hiba csak a WordPress karbantartás árakat nézni

Szerző:

Ha csupán a WordPress oldal karbantartás árat vesszük figyelembe az olyan, mintha megnéznénk egy „akármilyen” autó árát és csak azt hasonlítanánk össze egy másikkal. És az alapján döntenénk. Nem számít az autó mérete, márkája, évjárata, benne lévő motor állapota stb.

Honlap karbantartásra lefordítva: nem számít, hogy milyen szaktudással rendelkezik az adott cég, mennyire megbízható, hogyan kommunikál és milyen szolgáltatást ad pontosan. És akkor még a szakmai részéről nem beszéltünk. Például hiába kapok back up-ot (biztonsági mentést), mi van, ha sérült a file? Ez csak a visszatöltésnél derül ki, amire 99%-ban nincs szükség.

Ha azonban mégis szükség lesz rá, akkor elég szomorúak leszünk, mert nem fog működni a weboldal… Egyáltalán mit értünk biztonsági mentésen? Inkrementális mentést? Ami csak a módosításokat menti és nem a teljes honlapot? Nem mindegy…

 

Nem biztos, hogy érdemes fizetnünk

Kezdjük azzal, hogy weboldal üzemeltetés árat érdemes-e fizetnünk. Elképzelhető ugyanis, hogy kisebb, hobbi oldalról van szó és mi magunk is meg tudjuk ezt oldani egy kis tanulással, főleg, ha nem komplikált az oldal.

Ha azonban a WordPress honlapunk pénzt is termel a számunkra vagy fontos, hogy folyamatosan működjön, akkor sokat bukhatunk azzal, ha megpróbáljuk megspórolni ezt a költséget.

 

WordPress karbantartás nélkül mit veszíthetünk?

Röviden: ügyfeleket, pénzt, időt és energiát, de cserébe kapunk bosszankodást… Tehát nemcsak fizetős ügyfeleket, hanem felesleges időt, energiát dobunk ki az ablakon és bosszankodhatunk is emiatt, hogy nem tudjuk megfelelően beállítani a dolgokat. A WordPress fejlesztés, programozás egy külön szakma.

A mai nap keresett meg egy ügyfél, hogy vegyem át a karbantartást és ajánljak hosting szolgáltatót, mert el akarja hozni a honlapját. Döbbenten tapasztaltam, hogy a grafikai sablon le sem volt frissítve és még csak a dashboard (admin) felületére léptem be, de kiderült, hogy fertőzött az oldal.

Ekkor az ügyfél megkérdezte tőlem, hogy akkor eddig miért fizetett? Ezt a kollégától kellene megkérdezni, mondtam. Kiderült, hogy 600-700 helyen fertőzött az oldal, amit újra kell építeni ilyenkor… Újabb kiadás.

Ráadásul, ha a Google megneszeli, akkor hátrébb is fogja sorolni az oldalt. Akár ki is zárhatja a keresőből. Emellett, ha ügyfelek adatai vannak fenn a honlapon, például webshopban, akkor az adatvédelmi incidenst is jelenteni kell a hatóságoknál.

És a funkciók sem fognak idővel megfelelően működni, ami akkor is bekövetkezik, ha nem frissítjük időben a dolgokat vagy összeakadnak egymással. Magyarán olyan mint egy elhanyagolt kert, amit végül benő a gaz.

 

 

A WordPress karbantartás árak mit tartalmaznak?

A marketing szöveg alapján: frissítést (ezt látványosan, általában több részre osztják, mert így többnek tűnik), esetleg, kisebb/nagyobb javításokat, tárhely ügyintézést (jelentsen ez bármit is), biztonsági mentést, jobb esetben a biztonság kialakítását (remélhetőleg megfelelő módon).

Mögöttük például szerepel a WordPress weboldal karbantartás árak kapcsán, hogy 10.000-30.000 Ft. De mi van akkor, ha egy weboldal 5 oldalból áll, egy másik meg 1000-ből? Egy webshop, ami 10.000 terméket foglal magában, vagy egy termékes webáruház stb.? Értem, hogy egy frissítésre rányomni egy mozdulat, legalább tovább frissül, de ha alapos munkát akarunk elvégezni, akkor ez nem ilyen egyszerű.

Visszatérve a mai kedves ügyfélhez. Átnéztem a regisztrált felhasználókat és admin jogkörrel regisztrált egy „wklqueifri” nevű felhasználó. A címe pedig „otutejefjh” volt. Én értem, hogy színes világban élünk és sok száz nyelv van, de azért ne legyünk hülyék és végezzünk alapos munkát, ha már valamit csinálunk.

Ráadásul a 1345 regisztrált vásárló nagy része spam regisztráció volt. Most vagy testvérek, mert nekik is érdekes nevük volt, pont olyan, mint mikor rácsapok a billentyűzetre.

 

Egyen csomagok egyen embereknek?

Nem! Tiszteljük meg a vevőt, hallgassuk meg mit szeretne és vegyük a fáradtságot, hogy csak azt adjuk el, amire tényleg szüksége van. Miért fizessen olyanért, ami nem érdekli?

 

A lényeg, hogy megbízhatóan működjön a WordPress honlapod

És ha gond van, értsenek a WordPress fejlesztéséhez és tudjanak segíteni. Nem pedig az a lényeg, hogy milyen szakszavakat dobunk a csomagba. Segítsünk az ügyfélnek összerakni a csomagot úgy, hogy abban csak az legyen, amire szüksége van. Pont.

A honlap üzemeltetés árakat természetesen tisztázni kell, hogy mire terjednek ki. Mivel a WordPress-t sok ezren fejlesztik, így nem várható el, hogy ne legyenek „összeakadások”, de mindent el kell követnünk, hogy ezt elkerüljük és ha mégis probléma adódik, akkor a lehető leghamarabb megoldjuk.

 

Most is megpróbálják feltörni weblapodat

Nem azért, mert unatkozó emberek vannak, hanem ezek olyan robotok, melyek egyfolytában próbálkoznak. És nagyon szorgalmasak ám. A WordPress biztonság kialakítása nagyon fontos. Ha ez hiányzik, az olyan, mintha lenne egy házad nagy kerttel, amit ugyan egy kertész karban tartana és rendszeresen ránézne az ingatlanra, de nem kerítenéd körbe, sőt minden ajtót, ablakot nyitva hagynál és kiírnád, hogy üres a ház, bárki bármikor bejöhet és bármit elvihet.

 

Összefoglalva, ne csak az árakat vedd alapul, hanem az összes többi tényezőt, ami fontos neked és pontosan tisztázzátok le, hogy konkrétan ez mit takar. Jobb minél hamarabb, mert így sok félreértést kerülhettek el.

 

 

 

 

Keresztes Attila

Keresztes Attila

Weblapsuszter

MI (mesterséges intelligencia) működtetését tanulmányozva több, mint 10 éve WordPress rendszerrel foglalkozunk. Nem működik WordPress weblapod, webshopod? Vírusmentesítésre, karbantartásra vagy akár különleges továbbfejlesztésre van szükséged? Esetleg új, prémium minőségű honlapot szeretnél, amire büszke lehetsz és kiemel a konkurencia közül? Keress bátran és mondd el mit szeretnél pontosan.